zfs-discuss@opensolaris.org
[Top] [All Lists]

[zfs-discuss] Checksum errors with SSD.

Subject: [zfs-discuss] Checksum errors with SSD.
From: Benjamin Grogg
Date: Thu, 01 Jul 2010 08:30:56 PDT
Dear Forum

I use a KINGSTON SNV125-S2/30GB SSD on a ASUS M3A78-CM Motherboard (AMD SB700 
Chipset).
SATA Type (in BIOS) is SATA 
Os : SunOS homesvr 5.11 snv_134 i86pc i386 i86pc

When I scrub my pool I got a lot of checksum errors :

NAME        STATE     READ WRITE CKSUM
        rpool       DEGRADED     0     0     5
          c8d0s0    DEGRADED     0     0    71  too many errors

zpool clear rpool works after a scrub I have again the same situation.
fmstat looks like this :

module             ev_recv ev_acpt wait  svc_t  %w  %b  open solve  memsz  bufsz
cpumem-retire            0       0  0.0    0.0   0   0     0     0      0      0
disk-transport           0       0  0.0 1541.1   0   0     0     0    32b      0
eft                      1       0  0.0    4.7   0   0     0     0   1.2M      0
ext-event-transport       3       0  0.0    2.1   0   0     0     0      0      0
fabric-xlate             0       0  0.0    0.0   0   0     0     0      0      0
fmd-self-diagnosis       6       0  0.0    0.0   0   0     0     0      0      0
io-retire                0       0  0.0    0.0   0   0     0     0      0      0
sensor-transport         0       0  0.0   37.3   0   0     0     0    32b      0
snmp-trapgen             3       0  0.0    1.1   0   0     0     0      0      0
sysevent-transport       0       0  0.0 2836.3   0   0     0     0      0      0
syslog-msgs              3       0  0.0    2.7   0   0     0     0      0      0
zfs-diagnosis           91      77  0.0   28.9   0   0     2     1   336b   280b
zfs-retire              10       0  0.0  387.9   0   0     0     0   620b      0

fmadm looks like this :

--------------- ------------------------------------  -------------- ---------
TIME            EVENT-ID                              MSG-ID         SEVERITY
--------------- ------------------------------------  -------------- ---------
Jun 30 16:37:28 806072e5-7cd6-efc1-c89d-d40bce4adf72  ZFS-8000-GH    Major     

Host        : homesvr
Platform    : System-Product-Name       Chassis_id  : System-Serial-Number
Product_sn  : 

Fault class : fault.fs.zfs.vdev.checksum
Affects     : zfs://pool=rpool/vdev=f7dad7554a72b3bc
                  faulted but still in service
Problem in  : zfs://pool=rpool/vdev=f7dad7554a72b3bc
                  faulted but still in service

In /var/adm/messages I don't have any abnormal issues.
I can put the SSD also on a other SATA-Port but without success.

My other HDD runs smoothly :

        NAME        STATE     READ WRITE CKSUM
        tank        ONLINE       0     0     0
          mirror-0  ONLINE       0     0     0
            c4d1    ONLINE       0     0     0
            c5d0    ONLINE       0     0     0

iostat gives me following :

c4d1             Soft Errors: 0 Hard Errors: 0 Transport Errors: 0 
Model: WDC WD10EVDS-63 Revision:  Serial No:      WD-WCAV592 Size: 1000.20GB 
<1000202305536 bytes>
Media Error: 0 Device Not Ready: 0 No Device: 0 Recoverable: 0 
Illegal Request: 0 
c5d0             Soft Errors: 981 Hard Errors: 0 Transport Errors: 981 
Model: Hitachi HDS7210 Revision:  Serial No:       JP2921HQ0 Size: 1000.20GB 
<1000202305536 bytes>
Media Error: 0 Device Not Ready: 0 No Device: 0 Recoverable: 0 
Illegal Request: 0 
c8d0             Soft Errors: 0 Hard Errors: 0 Transport Errors: 0 
Model: KINGSTON SSDNOW Revision:  Serial No:         30PM10I Size: 30.02GB 
<30016659456 bytes>
Media Error: 0 Device Not Ready: 0 No Device: 0 Recoverable: 0 

Any hints?
Best regards and many thanks for your help!

Benjamin
-- 
This message posted from opensolaris.org
_______________________________________________
zfs-discuss mailing list
zfs-discuss@xxxxxxxxxxxxxxx
http://mail.opensolaris.org/mailman/listinfo/zfs-discuss

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>